Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K11a27r85e92l 90C13a12c14h

24. 6. 2018 19:50

O Bohu a náboženství se nejlépe a s pobavením rozjímá nad útlou knížečkou K. Havlíčka Bor. "Křest sv. Vladimíra". Ztotožnit bych se ale mohl pouze s pojetím Boha podle Einsteina. Takový Bůh však od nás - od lidí nepotřebuje ani chrámy, ani církve a ani modloslužebné obřady. Ten potřebuje jenom respekt k principům, které nastavil, aby člověk, jako živočišný druh přežil co nejdéle. Pokud však jde o jedince, toho tento Bůh nesoudí. Paradoxně pak jedinci, kteří si na úkor druhých budují svou vlastní výhodu a život v blahobytu, neuškodí sobě, ale pouze svému živočišnému druhu. Po smrti již totiž žádný soud neprobíhá. Církve jsou organizace, které organizují lidem život. Mají tedy politický charakter. V politice platí, že nikdo ti nemůže dát více, než ti já mohu slíbit. A tak se slibuje hříšníkům peklo a bohabojným lidem ráj po smrti. To jsou přesně sliby tohoto typu, které využívají církve k ovládání věřících. Predátory však žádné strašení peklem od života na úkor druhých neodradí. Naopak představa ráje po hrdinné smrti, při které zemře co nejvíce nevěřících psů, může naivního jedince, zmanipulovaného scestnou vírou, dotlačit až k zrůdnému sebeobětování. Že o těchto otázkách budeme diskutovat na počátku 21. století pod nebezpečím náboženské války, by mně před 30ti lety ani ve snu nenapadlo.

0 0
možnosti

R^

Zdá se, že pro Vás je otázka Boha stále živá. Zdá se, že prostupuje celý Váš život. A zdá se, že Váš děda byl vysoce moudrý člověk. Člověk od nepaměti si klade otázku Boha a hledá nejrůznější odpovědi. Názory se mění dle zkušeností člověka a dle aktuálních místních problémů. A je pozoruhodné klást si otázku: Proč?

František Koukolík se svým neurologicko-patologickým teamem došli k tomu, že člověk je naprogramován k sebezničení. A tak se zdá, že hledání Boží autority je vlastně reakcí vyjimečně moudrých lidí na tuto zkušenost pociťovanou odedávna.

Celý svět a každý člověk je obrazem Božím. Ale každý člověk má tendenci dělat si obraz Boha podle sama sebe. To vede na zcestí.

A tak v Evropě asi bude moudré držet se křesťanství, i když i v něm jsou zahrnuty podivnosti, které se člověku protiví. Někdo se k tomu postaví tak, že svoje protivenství postaví na světový piedestal a slouží mu to k přesvědčení, že Bůh nemůže existovat. Pro někoho jiného protivenství zůstává otázkou, kterou se snaží řešit teologicky nebo to pro něho znamená nepochopitelné tajemství.

Zdá se, že křesťanství postavené na svědectví Boha Ježíše z Nazaretu a ve své podstatě postavené na lásce a úctě k Bohu, lásce a úctě k člověku, úctě ke spravedlnosti a úctě ke svobodě člověka, což vše v základu je součástí Spásy Ježíše Krista, je ve skutečnosti dobrým řešením pro člověka naprogramovaného k sebezničení. A záleží jen na nás, jak se popasujeme s paradoxy v křesťanském náboženství. Pokud Bůh bude stát výše, pak přežijeme.

:-)

0 1
možnosti
Foto

K72a70r39e20l 54C96a16c63h

24. 6. 2018 12:27

Krásný článek. I já jsem chodil v dětství ministrantovat a dnes pokládám církve za politické strany starého typu - resp. s náboženskou ideologií.

0 1
možnosti

:-)......Mně se Vaše velmi obsáhlý rozbor toho, nad čím většina z nás uvažuje, také líbí. Otec...varhaník, jinak sedlák, po kostele, jak se říkalo na pivo. To byl svátek. Sváteční šaty, sváteční nálada, potkat a popovídat si se sousedy. Neděle byla pro nás skutečně svátkem, protože nás nikdo nehonil do práce. R^

0 0
možnosti

Pěkné rozjímání :-) R^ A ten váš děda byl skutečně moudrý.

1 0
možnosti
Foto

Zajímavé zamyšlení R^

3 0
možnosti

J49o49s69e56f 89N27i33k60l

23. 6. 2018 14:43

KM řekl: " Náboženství ja opium lidstva."

0 2
možnosti

A dodnes se toho někteří jednodušší drží, že? :-)

0 0
možnosti
Foto

Proč Židé říkají bohu Jehova ????

0 0
možnosti

Skutečný Žid toto jméno nikdy nevysloví. Podle židovských Písem se píše JHVH, ale jeho výslovností si nikdo není jist a tak ho raději nevyslovují. Když se Mojžíš ptal Boha, jak se jmenuje, řekl: "Jsem, který Jsem" Odtud jeho jméno.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS