Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ať už kutání uranové rudy bylo čímkoliv, nešlo o vykořisťování za účelem dosažení soukromovlastnického zisku, který by bylo možné dle libovůle individuálního vlastníka investovat do jiných ziskovějších podniků.

Kapitalismus je dnes synonymem pro exekuce, mafie, daňové břemeno, monopoly atd.

0 0
možnosti

>>> "V supermarketech nabízí se spotřebitelům potraviny zdraví škodlivé, ovšem velmi profitabilní"

Pokud někomu vědomě a bez jeho vědomí prodáte zdraví-nebezpečnou potravinu, tak byste měl být přísně potrestán. Zeptejte se slavného státního aparátu proč nás před tím nechrání a netrestá.

>>> "Ten hodnotový rozklad moderních společností je očividný a nejsem sám, kdo si toho všímá"

Nejste, v tomto s vámi souhlasím. Akorát to není vina soukromého vlastnictví, kapitalismu. Je to proto, že jsou tyto hodnoty permanetně pošlapávány, deformovány a masivně vysávány ze strany států.

>>> "Svobodná a kultivovaná společnost je však nezbytná pro zdárnou budoucnost. Jsem stoupence svobodného soukromého podnikání"

Já také!

>>> Jestli žijete v Austrálii, tak se Vás s dovolením odvážím odkázat na https://www.youtube.com/watch?v=mnZH1gb3ef8 (Mises Australia)

0 0
možnosti

>>> "O svobodném trhu se rovněž nedá mluvit, do hry nastoupil další zákeřný nepřítel kapitalismu, totiž reklama. Její techniky ovlivňování, ba přímo ohlupování, spotřebitelů jsou čím dál tím rafinovanější"

O svobodném trhu se nedá mluvit, protože do hry vstoupil a čím dál tím víc vstupuje zákeřný nepřítel zvaný stát. Jinak, reklama sama o sobě není nic špatného, pokud se nejedná o pokus o podvod.

>>> "McDonaldovy karbanátky v bílé housce jsou nejblahodárnější potravou, tyto dva produkty patří totiž mezi komerčně nejúspěšnější na současném svobodném“ trhu."

Je spousta lidí co má raději jitrnice, klobásy nebo tofu. Prostě je to individuální, svobodná, preference.

>>> "Koupíte si kupříkladu podíly v nějaké telekomunikační společnosti, s firmou se neděje vůbec nic podezřelého, nějaký blbec ale nařídí okupaci Krymu"

Jedná se o státní agresi, která se soukromým vlastnictvím, svobodným trhem nemá nic společného.

>>> "Aniž si toho většina lidí vůbec všimne, prahnutí po zisku se vkrádá i do našeho soukromého života."

Pokud myslíte prahnutí po penězích, tak jistě. Opět je to individuální, svobodná, preference. Já bych třeba čistě takto žít nechtěl. Ale nezjednodušujme si tak ostatní... znám například tvrdého a dravého multimilionáře, který rád o volnu maluje obrazy.

0 0
možnosti

Dobrý den,

>>> "Vlastnictví výrobních prostředků stává se v soudobém světě bezpředmětné. Díky rychle se rozvíjející technologii není dnes problémem vyrobit, větším problémem jest prodat."

Omlouvám se, ale vlastníci, manažeři a pracovníci různých továren, strojíren apod. by s vámi v té jednoduchosti asi nesouhlasili. Je třeba až fascinující jak může být komplikovaný proces vyrobit tužku nebo záchodové prkýnko. (Soukromé) vlastnictví se nikdy nesmí stát bezpředmětné. To se bohužel stalo za socialismu a to, jistě se shodneme, nebylo bez následku...

>>> "Beztak jsou dnes naše obchody zásobovány produkty ze zemí, kde výrobní prostředky jsou socialistické, jmenovitě Čína."

V Číně je ohromné množství soukromých výrobních prostředků. Nakonec, hromady západních firem tam má své soukromé pobočky, výrobny... ale jinak, Čína má do ideálu kapitalismu stále daleko.

>>> "Rozhodujícím faktorem moderní ekonomiky není produkce, nýbrž komerce".

Obojí je důležité. Nevyrobené zboží neprodáte. Bez komerce se o vašem zboží nikdo nedoví... takže také ne

0 0
možnosti
Foto

Nevím, jak chcete svobodně podnikat v socialismu....

0 0
možnosti
Foto

Kapitalismu je hanlivé označení pro tržní hospodářství, které existuje už od pravěku, člověk provedl směnu.

0 0
možnosti

Podmínkou je ale námezdní práce.

0 1
možnosti
Foto

Kapitalismus je systém svobodného přivlastňování bez použití agrese a neomezované konkurence.

Socialismus je institucionální agrese vůči svobodnému přivlastňování.

1 0
možnosti

Zajímavé rozjímání o kapitalismu. Já bych ale ten závěr směřovala k zániku současné formy pseudokapitalismu, nikoliv k zániku společnosti vašich vnuků :-)

1 0
možnosti

Velmi často je možné najít slova, která se používají v nějakém vědeckém oboru a zároveň i v běžném životě. A tak slovo kapitalizmus může v běžném hovoru znamenat peníze...ale pro ekonoma jsou to výrobní prostředky. A protože pazourek se používal i v dobách kdy se ještě o kapitalizmu nemluvilo, musí tam být ještě něco . A je. A to něco je extenzivní a intenzivní používání výrobních prostředků A to je fakt, výrobní prostředky se neustále používají více a více.

Jako příklad pro důkaz si vezmeme jen zemědělství. zatímco v Číně bylo před 30 lety 80% lidí v zemědělství, a u nás před rokem 1989 více než 20% tak dnes máme jen 1,8% lidi v zemědělství. V USA je to již jen 0,5% když před 30 lety to byly 4% v USA. A toto snížení počtu pracovních míst v zemědělství bylo docíleno vyšším používáním výrobních prostředků, vyšší automatizací, většími traktory a tak dále. A to je podstata slova kapitalizmus pro ekonoma.

Pochopitelně k tomu patří soukromé vlastnictví a trh. Ale to bylo i dříve.

Když dnes ekonom, který si dává pozor na ústa, řekne kapitál, má na mysli výrobní prostředky, když takový ekonom chce říci peníze, musí správně říci finanční kapitál.

Tolik ke slovu kapitál a kapitalizmus.

1 1
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 443x
musicolog, hudební filosof, autor a básník, skladatel hudby pro psy a hudby léčivé, profesionálně působil jako rozhlasový hlasatel a režisér v australské společnosti ABC.

Seznam rubrik