Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozjímání o hudbě

Kdosi kdysi řekl: „Jsou pouze dva druhy hudby – dobrá a špatná. Když se ti líbí tak je to hudba dobrá, když se ti nelíbí je to hudba špatná.“ Zní to sice pěkně, avšak pravda to není, líbivost totiž není zárukou kvality. Jednou ze specifik člověka je, že má schopnost vyvinout si náruživou zálibu ve věcech, které nejsou hodnotné, ba některé jsou i vysloveně škodlivé, například kouření nebo špatná výživa.

Kdosi kdysi řekl: „Jsou pouze dva druhy hudby – dobrá a špatná. Když se ti líbí tak je to hudba dobrá, když se ti nelíbí je to hudba špatná.“ Zní to sice pěkně, avšak pravda to není, líbivost totiž není zárukou kvality. Jednou ze specifik člověka je, že má schopnost vyvinout si náruživou zálibu ve věcech, které nejsou hodnotné, ba některé jsou i vysloveně škodlivé, například kouření nebo špatná výživa.

 

Hudba je důležitou součástí života. Byly a jsou kultury, které neznají písmo a nemají tudíž literaturu; pokud vím tak každá společnost v historii měla svoji hudbu. Podle některých teorií řeč se vyvinula z hudebních projevů jako pokřiky, nápěvky a melodické motivy. To můžeme pozorovat i v přírodě, kde zvířata, především ptáci, neznají řeč v našem slova smyslu ale často mají vyvinutý hudební projev ve formě zpěvu. V těchto dnech mám možnost pozorovovat jak u nás australská straka- maminka učí své dvě ratolesti zpívat. Česky se tito ptáci nazývají flétňáci a jejich zpěvy jsou vskutku úchvatné; dají se hudebně analyzovat, nápěvky jsou skládány do prokomponovaného celku. Některé jejich árie trvají i dvacet minut. Zajímavé hudební projevy lze slyšet i v chorálech žab nebo cvrčků. Skvělý hudební sluch mají psi.

 

Vzhledem k tomu jak důležitou roli hudba v našem životě hraje je tedy žádoucí položit si otázku o kvalitě hudby a jejího působení na jednotlivce i společnost. Existuje objektivní metoda hodnocení hudby nebo jest to záležitost ryze subjektivní? Odpověď zní, že jsou objektivní kritéria dle kterých možno hodnotit umělecká díla, včetně těch hudebních. Není to však záležitost jednoduchá, neboť existuje několik odlišných hodnotících zřetelů. Zmíním se stručně alespoň o některých.

V dnešní konzumní společnosti většina hodnot jeví se být prověřována finančním měřítkem. Dobré je to co vydělá hodně peněz; takto uvažují majitelé nahrávacích studií, vydavatelé, komerční kritici i dramaturgové v rozhlase a televizi. Tento přístup nevypovídá vůbec nic o estetické hodnotě hudby, případně o její užitečnosti či škodlivosti, je to přístup krajně škodlivý. Pro finanční zisk jsou snadno popřeny kulturní hodnoty, které jsou nezbytným nosníkem každé civilisované společnosti.

 

Spolehlivou metodou zhodnocení uměleckého díla, která je v dnešním světě většinově ignorována, jest strukturální rozbor, vědecký to nástroj kvalifikovaných odborníků, především musicologů. Tímto analytickým přístupem je možno vyhodnotit melodickou invenci, harmonickou bohatost, tektonickou důmyslnost i originalitu díla. Analytická hodnotící metoda používá se zpravidla v kombinaci s metodou komparativní, tedy srovnávací. Výsledek nám potvrdí, že Bach byl větším a originálnějším skladatelem než třeba Offenbach. Je to tedy hudební věda, která jest profesionální disciplínou schopnou objektivně vyhodnotit kvality různých skladeb i hudebních žánrů. V tomto směru není vůbec podstatné, že většina současných  konzumentů dává přednost hudbě upadlé a primitivní.

 

Jiným měřítkem, které není silně zakotverno ani mezi hudebními vědci, jest funkčnost hudby, kvalita nesmírně důležitá pro potřeby běžného života. Chci-li si ujasnit kvalitu nějaké skladby je potřebné ujasnit si nejprve k čemu má ona skladba posloužit a jak dobře je to poslání schopna splnit. Beethovenovy poslední kvartety bezesporu patří k vrcholům umělecké hudební kultury, nejsou však hudbou vhodnou, tedy dobrou, pro taneční parket. Zhodnocení ukolébavky nebudeme provádět analytickou či komparativní metodou ale především tím jak úspěšně splní svoji funkci. Dnes už v rozvinutých technologických společnostech se  maminky zpíváním ukolébavek namáhat nemusí, farmaceutický průmysl nabízí plno prášků které za učelem uspání mohou do dítěte nasypat. Účinek dobré ukolébavky je však nepopíratelný, její působivost je právě v harmonické a melodické jednoduchosti. Tyto zásady dodržovali při skladbách ukolébavek i mistři klasické hudby jako Brahms, Chopin nebo Smetana.

 

Svojí mnohoznačnou působností dovede hudba obohatit náš život více než kterékoliv jiné umění. Hudba nás provází životem od kolébky až k hrobu. V mém mládí i na vesnici byl každý člověk vystaven široké škále hudebních žánrů. Od maminčiných ukolébavek k písním lidovým, které jsme za vlahých letních večerů zpívávali na návsi. V sobotu večer nás čekala lidovka, umělecky ne zrovna sofistikovaná ale vhodná pro tanec, při kterém se mladí lidé měli možnost sblížit. Tenkráte ještě mladí lidé tančit uměli a tělesný dotyk patřil k věci. Nějaké disko, kde jednotlivci osaměle a zarputile poskakují jsme si ani ve snech nedovedli představit.

Na žádné veselce potom nechyběl svatební pochod. Kostel byla naše koncertní síň a tam jsme poslouchali hudbu klasickou. Život bez hudby byl pro nás nemyslitelný. Právě proto měli bychom věnovat zvýšenou pozornost tomu jak a jaká hudba je v moderní společnosti podporována a propagována. Hudební výchova měla by zaujímat důležité místo ve školském systému.

 

Hudba nepůsobí jen esteticky a emotivně, má také přímý vliv na fiziologii organismu, toho si je však vědomo jen velmi málo lidí. Vhodně zvolená hudba vyvolává pozitivní pocity, pomáhá překonávat stres a depresi, napomáhá hojivému procesu. Hudební terapie je dnes vyučována na universitách, její možnosti nejsou však ortodoxní medicínou stále ještě plně doceňovány. Léčení pomocí hudby není nákladné a je zcela bezpečné, protože nemá škodlivých vedlejších účinků.

 

Na svých přednáškách jsem zpravidla žádán abych vysvětlil objektivní předpoklady hudebních kvalit. To není snadné protože větsina lidí postrádá potřebné znalosti v oboru hudební teorie. Jako alternativu volím podobnost s jídlem, které také mnozí považují za záležitost pouze subjektivní. Jakési osvěty přece jen v posledních letech bylo dosaženo a tak inteligentní člověk ví, že výživa je důležitou součástí zdravé životosprávy. Výživa dodává tělu nejen energii ale i prvky nezbyné pro růst a regeneraci. Nedostatek třeba vitamínů nebo enzymů vede k poruchám v chodu organismu a následně k vážným chorobám. Řečeno stručně: živý organismus vyžaduje potřebné ingredience. Rajčata jsou bohatá na vitamín C, jsou ale lidé, kteří z nějakého důvodu tuto zeleninu nejedí. Nevadí, pokud zásoby vitamínu C doplní z jiných zdrojů, třeba z citronové šťávy v čaji. Odborník na výživu může spolehlivě a objektivně určit kvalitu jakéhokoliv jídla. Pokud strava obsahuje žádoucí prvky, nezáleží vůbec na tom zdali dáváme přednost kuchyni české, francouzské, thajské nebo čínské; styl přípravy jídla jest podmíněn kulturně i historicky. Podobně můžeme posuzovat i hudbu a respektovat při tom kvality jak subjektivní tak i objektivní.

 

Základním stavebním materálem hudby jest zvuk, tedy vibrace od 20 až po 20,000 kmitočtů za vteřinu. Jsou dva základní typy zvuku - hudební, což jest tón určité výšky a nehudební zvuk, tedy hluk. Horizontální organizace tónů vytváří melodii, vertikální seskupení staví akordy. Dalšími hudebními prvky jsou dynamika, rytmus a tempo, tónová barva a také forma (tektonický plán.) Hudba jest tedy energie organisovaná podle hudebních principů.

 

Vesmíru vládnou dva základní zákony, stvořitel byl skladatel. Je to zákon harmonie a zákon resonance. Zákon harmonie je postaven na řadě tzv. alikvotních tónů, která je platná v jakémkoliv časoprostoru, tedy i v jakékoliv kultuře. V přírodě je patrná tendence udržovat harmonickou rovnováhu. Zákon resonance jednak stanoví základní frekvenci v které systémy vibrují a zároveň způsobuje přenos energie. Když například brkneme na strunu tak ta vydá tón jehož výška je určená délkou struny a jejím napětím. Pokud je v blízskosti struna naladěná na stejný kmitočet tak se rovněž rozezní, vybuzena energií z té první struny.

 

V každém živém organismu jsou obsaženy hudební kvality. Každá buňka vibruje specifickou frekvencí, naše dýchání má své tempo. Srdce jest objektivní metronom, neboť je-li zdravé osciluje žádoucím tempem tak aby zásobovalo tělo potřebným množstvím krve. Pokud tluče příliš rychle nebo pomalu tak to svědčí o vážném zdravotním problému. Jinou srdeční vadou je arytmie. Lékař při prohlídce proto nejprve nasadí stetoskop a poslechem zjišťuje činnost srdečního svalu. Měření resonančních reakcí orgánů v těle lze využívat jako diagnostický nástroj. Ve výčtu toho jak různé hudební prvky jsou úzce spojeny s životem bych mohl ještě dlouho pokračovat, ale doufám, že i jen tento malý výčet potvrzuje působnost zvukového, a především hudebního, prostředí v kterém žijeme.

 

Hudba hrála důležitou roli již v počátcích jedné z nejstarších civilisací. Podle čínských legend začátky jejich hudby sahají až do třetího tisíciletí před naším letopočtem. Jedna báje  uvádí, že otcem hudby byl nějaký Lin Lung, který vyrobil z bambusu první flétnu a naladil ji podle zpěvu ptáků. Jiné zdroje uvádějí jako otce hudby císaře Fu Xi, který vládnul kolem roku 2850 pnl a položil základy čínské civilisace.

Slavný filozof Konfucius (551-479 pnl,) který byl rovněž vynikajícím hudebníkem, považoval hudbu za nezbytnou součast výchovy. V jeho filzofii je dobrá hudba jen taková, která povznáší člověka a pěstuje ctnost: „Chceš-li poznat zdali lidé mají dobrou vládu, jsou-li jejich zákony dobré či špatné, prozkoumej hudbu kterou provozují.“

 

Ve staré Číně měli císaři ve zvyku vysílat po své říši hudební znalce, kteří kontrolovali stav hudební kultury, obzvláště zdali ladění nástrojů bylo v harmonii s vibracemi prostředí. Následkem různých vlivů takto eticky pojatá hudební kultura počala upadat v 17. století v dynastii Ch’ing a není možná náhodou, že to byla dynastie poslední. Po roce 1912 následoval úpadek sociální i hudební, a když nastoupil Maův režim s komunistickými častuškami prožívala Čína nejhorší dobu svých dějin.

 

Svět se mění a mění se i hudba v něm. Jednu z největších změn způsobil vynález tranzistoru, uvedený do masové výroby v padesátých letech dvacátého století. Tranzistor umožnil výrobu  levných zesilovačů, přenášení a elektronické nahrávání zvuku. Nastal proces elektrifikace hudby. Bez zesilovačů nebylo by rock and rollu a decibelového rámusu, kterým tato „hudba“ zamořuje svět. Díky tranzistoru je dnes únik před protivnou hudbou velmi ztížený, útočí na nás v obchodech, restauracích, v dopravních prostředcích, ve výtahu, ba i na pasece v lese, když tam přijede nějaký rámusář s transistorovým přehrávačem. Vstoupili jsme do období hudebního terorizmu a žádný císař nepošle své odborníky aby nás před tímto škodlivým hlukem uchránili.

 

Soudobá masová hudba není jen problémem estetickým, je škodlivá pro živé organismy. Dva hlavní problémy jsou nepřirozená dlouhotrvající hlasitost a vysoký obsah nehudebních zkuků, tedy hluk bicích nástrojů. Tento problém je dobře prozkoumán a odborně popsán. Abych nemusel jen věřit odborným studiím udělal jsem sám několik experimentů a vystavil rostliny zvuku rockové hudby. Výsledek byl alarmující, hlasitá a hlučná hudba zahubí rostliny nejpozději do tří týdnů. Následky této „kulturní revoluce“ jsou už patrné, většina lidí trpí dnes sluchovými poruchami, s narůstajícím zvukovým znečištěním je spojen i narůstající problém zvaný tinnitus (pískání v uších,) který vede k depresím a dalsím zdravotním potížím. Jeví se, že kromě hrstky odborníků o tento problém nejeví nikdo valný zájem. Asi ti čínští mudrci měli pravdu,  úpadek hudby je průvodním jevem kulturního rozpadu společnosti.

 

Občas jdu na ryby, jen šplouchání vody podmalovává mé přemítání. Rád bych jednou chytil zlatou rybku a požádal ji o splnění jediného přání, aby mi dala čarovnou moc otevřít lidské ucho a hlavně srdce inspirujícímu kouzlu hudby J.S.Bacha. To by znatelně změnilo a obohatilo společenský život. Jsem však neuspěšný rybář a tak zůstává jen u toho zbožného přání.

 

 

Jaroslav Kovaříček, Laurieton

 

Autor: Jaroslav Kovaříček | středa 18.3.2015 22:01 | karma článku: 9,19 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Jaroslav Kovaříček

Rozjímání o konci světa.

Konec světa, stejně jako mnohé jiné podobně dramatické momenty, fascinuje mnoho lidí už od pradávna; zatím se ale žádná z předpovědí nevyplnila. A bylo jich hodně.

27.6.2018 v 21:27 | Karma: 8,04 | Přečteno: 282x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kovaříček

Rozjímání o Bohu a náboženství.

Zeptá-li se vás kdo, zdali věříte v Boha, položil vám otázku poněkud zavádějící, na kterou nelze přesně odpovědět. Ono totiž záleží na tom, kdo se vás ptá. Špatná odpověď může být případně velmi nebez­pečná.

23.6.2018 v 13:49 | Karma: 14,62 | Přečteno: 558x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Kovaříček

Rozjímání o Buddhismu.

Proč mne napadlo napsat o buddhismu? Setkávám se často s lidmi, kteří mají k tomuto náboženství mnohé výhrady, z těch námitek je ale patrno, že jejich znalosti v tomto směru jsou chatrné, případně žádné

17.4.2018 v 17:53 | Karma: 14,71 | Přečteno: 432x | Diskuse| Kultura

Jaroslav Kovaříček

Rozjímání o délce života.

„První člověk, který se dožije tisíce let, se už asi narodil.“ Tak prohlásil nedávno Aubre de Grey, odborník na stárnutí (gerontologist) z university v Cambridge. Když to řekl vědec, tak to asi bude pravda, nebo snad ne?

23.1.2018 v 13:20 | Karma: 13,49 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kovaříček

Rozjímání o sdělovacích prostředcích.

Tento námět je tak rozsáhlý, že bychom o něm mohli rozjímat do nekonečna. Nebude snad na škodu, když se zamyslíme alespoň nad několika zřeteli. Co vlastně sdělování jest a k čemu je dobré?

5.12.2017 v 22:01 | Karma: 9,72 | Přečteno: 236x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 443x
musicolog, hudební filosof, autor a básník, skladatel hudby pro psy a hudby léčivé, profesionálně působil jako rozhlasový hlasatel a režisér v australské společnosti ABC.

Seznam rubrik